774 454 067

Po - Pá 9 - 16 h

info@t-stany.cz

Kategorie

Proč nakoupit u nás

1. Vše skladem
2. Profesionální klientský servis
3. Garance doručení do dvou dnů
4. Kvalitní zboží za příjemné ceny
5. Info o průběhu objednávky

Vyplatí se protipožární nátěr dřevostaveb?

Vyplatí se protipožární nátěr dřevostaveb?

Protipožární nátěry pro uživatele dřevěných staveb představují jednoduché řešení jak ochránit zejména konstrukci dřevěných staveb před možným požárem, a tím současně zamezit jejich velmi nebezpečnému zhroucení. Pokud požijete protipožární nátěr, snížíte rozsah jednotlivých škod vzniklých po požáru. Jde o investici, která se vám pak mnohonásobně vyplatí. Zahradní domky si určitě tento nátěr zaslouží a pro vás to bude znamenat bezpečí navíc. Nátěry lze zakoupit ve specializovaných prodejnách, lze si také objednat dřevěné stavby i s montáží a aplikací nátěru.

Protipožární nátěry a jejich funkce

Protipožární nátěr tedy funguje tak, že velmi dobře dokáže izolovat natřenou konstrukci od obrovského žáru ohně. To se děje právě díky postupnému odpařování vámi vytvořeného zpěněného nátěru a dochází neustále k následnému ochlazování dřevěné konstrukce stavby. Protipožární nátěr tak zejména velmi významně napomůže prodloužit čas, který je v případě vzniku požáru potřebný pro evakuaci osob z již hořícího objektu. Pokud pak dojde k včasného zásahu hasičů velkou měrou se vám zvýší i možnost záchrany vašeho majetku. Navíc mají dnešní protipožární nátěry vhodné chemické složení, a proto nedochází během vzniklých požárů ani k výparům vysoce toxických látek, které by případně mohly vést k zadušení osob v dřevěné stavbě.

Nedoceněná příprava povrchu

Je třeba nikdy nepodcenit tuto fázi. Dřevo je třeba dobře připravit na natírání. Podklad musí být velmi důkladně obroušený, při čemž vždy brousíme dřevo po vlákně. Pak jej musíme i důkladně zbavit prachu. Obroušení dřeva má totiž rozhodující vliv na vzniklou jakost povrchové plochy. Je také třeba dbát na to, aby bylo dřevo dostatečně vysušené. Vlhkost dřeva má být u měkkého dřeva maximálně 25 % a u dřeva tvrdého maximálně 20 %. Proto je důležité pořídit si pergoly, altány a zahradní domky na nářadí opravdu u odborníků. Při aplikaci protipožárního nátěru se při vysoké vlhkosti dřeva na při aplikaci protipožárního nátěru začnou na dřevě tvořit bílé skvrny.

Ohnivzdorné nátěry

Princip ohnivzdorných nátěrů bohužel nespočívá v tom, že vám váš zahradní domek neshoří, ale poskytne vám dostatečnou dobu na jeho uhašení bez nadměrně vzniklých škod na jeho konstrukci. V současné době na trhu najdete intumescentní neboli zpěňovatelné nátěry. Jsou velmi populární a velmi žádané. Je třeba vytvořit 3 vrstvy. Základní nátěr zajišťuje přilnavost ke stěně a pak následuje hlavní nátěr, který ochrání konstrukci tak, že při požáru napěňuje. Posledním je vrchní nátěr, který vám nakonec také umožňuje i barevné rozlišení. Princip funguje tak, že při vzniku požáru vznikne na povrchu nehořlavá pěna, která disponuje malou tepelnou vodivostí. Pak se z nátěrů současně uvolňují plyny ochlazující povrch v místech aplikovaného nátěru.

Hlavní předností je bezpečnost

Tímto nátěrem vznikne 15 minut ochrany dřeva před jeho ohořením a to odpovídá nejnižšímu stupni hořlavosti daného materiálu. Oněch 15 minut umí zachránit životy i majetek. U protipožárních nátěrů je důležitá již zmíněná příprava dřevěné plochy a pak i samotná aplikace podle návodu. Před aplikací nesmí být dřevo natřeno jiným přípravkem. Výjimkou jsou vodní a lihové roztoky určené pro ochranu proti dřevokaznému hmyzu. Nátěr musí do dřeva dostatečně vsáknout. Nanášení zpěňovatelných nátěrů vyžaduje vždy dodržování předepsaných parametrů při aplikaci, jako množství, počet vrstev i doba zasychání. Možností je také objednat si dřevěné stavby i s montáží a aplikací nátěru u Domky-Delta.cz.